TEDER’in yaptığı başlıca faaliyetler

Ø Mobil Telekomünikasyonda Kayıtdışı ve Yansımaları Konulu Paneli 25 Temmuz 2008 Cuma günü Tarihinde İstanbul’da Çırağan Kempinski’de düzenlendi.

Mobil Telekomünikasyon Sektöründe kayıtdışı ile mücadelede bugüne kadar yapılan çalışmalar, gelinen aşama ve bundan sonra yapılması gereken çalışmaları değerlendirmek ve tartışmak üzere MOBİSAD (Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği), TEDER (Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği) ve TÜTED (Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği) tarafından düzenlenen “Mobil Telekomünikasyonda Kayıtdışı ve Yansımaları” konulu panel Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in de katılımları ile 25 Temmuz 2008 Cuma günü İstanbul Çırağan Kempinski’de düzenlendi.

Panel, iki ayrı oturum halinde gerçekleşti. Telekomünikasyon Kurum Başkan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Alkan’ın başkanlığını yaptığı 1. Oturumda, Kayıtdışı ile mücadelede, kurumlararası dayanışma ve ortak hedefe yönelik çalışmaların getirdiği başarılı sonuçlar ile yaşanan sorunlar ele alınarak, mevcut durum analizi yapılmış ve geleceğe dönük yapılması gereken çalışmalar üzerinde tartışılmıştır. Bu oturuma panelist olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Engin Başaran, MOBİSAD Danışmanı ve Telekomünikasyon Kurulu eski 2. Başkanı Abdullah Raşit Gülhan, TEDER Genel Başkanı Serhat Özeren, TÜTED Genel Başkanı Murat Dikici, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Nazmi Karyağdı, Gümrük Müsteşarlığı İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Selahattin Aldemir, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Gümrük Uzmanı Ebru Can, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Bilişim Suçları Birimi Yöneticisi Dinçer Ay ve Adalet Bakanlığı Temsilcisi katıldı.

Telekomünikasyon Kurulu II. Başkanı Galip Zerey’in başkanlığını yaptığı 2. Oturumda ise; GSM İşletmecilerinin mobil sektörde kayıtdışı ile mücadelede yaptıkları çalışmalar ele alındı. Bu oturuma; Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Alp Sevindik konuşmacı olarak katıldı. Panel sonrasında Mobil Telekomünikasyon Sektörünün Kayıtdışından Arındırılması çalışmalarındaki üstün gayret ve öncülüklerinden dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a paneli düzenleyen MOBİSAD, TEDER ve TÜTED tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Telekomünikasyon Kurumunun desteklediği panel; sektörün siyasi otorite, düzenleyici kurum, işletmeciler, sivil toplum örgütleri ve basın mensuplarının bir araya gelerek, kayıtdışı ekonomi ile mücadele konusunda bilgi alış-verişinde bulunmaları için önemli bir platform oluşturdu.

Ø  Internet kurulu yeni yönetimini belirledi-Internet kurulu ikinci toplantisini 10.06.2008 tarihinde Ankarada gerçeklestirdi. 4/5/2007 tarih ve 5651 Sayili Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi Ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanunun ‘un 10’uncu maddesinin 5’inci bendi ile 17/04/1987 tarihli ve 3348 sayili Ulastirma Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanunun Ek 1’inci maddesine dayanilarak olusturulan kurulun ve yine ayni kanunda belirtilen kurulus veya sivil toplum örgütlerinden olusan kurulun, baskanligina TBD Yönetim Kurulu Baskani Doç . Dr Turan Mentes, baskan vekilligine ise TEDER Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye e-dönüsüm danisma kurulu baskani Serhat Özeren oy birligiyle seçildiler. Kurulun sekreteryasi Haberlesme Genel Müdürlügü tarafindan yürütülecek. Toplantinin devaminda ise çalisma guruplari olusturularak çalismalara devam edildi. Kurulun baslica görevleri arasinda, internet üzerinden yapilan yayinlar ve hizmetlerle ilgili olarak toplumu bilgilendirmek ve bilgi toplumu olma yolunda saglikli yöntemlerin tespiti, bilgi ve iletisim teknolojilerindeki gelismelerin ortaya çikardigi yeni konularin ve bunlarin ülkemizde uygulanabilirligi, internetin yayginlasmasi için orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi, güvenli internet gibi konular sayilabilir.

Ø  12 Haziran 2008 tarihinde yapilan E-Dönüsüm Türkiye Icra Kurulu 24. Toplantisina TEDER Baskani Serhat Özeren katilmistir.

Ø  28 Mayis 2008 tarihinde BT Haber’in düzenlemis oldugu Mobil Uygulamalar konulu etkinlikte TEDER Baskan Yardimcisi Mehmet Can Ekim “BT Haber Konusturuyor, Pazar Tartisiyor” konulu panele panelist olarak katilmistir.

Ø  08-09 Mayis 2008 tarihinde düzenlenen Supercom 2008’de TEDER Baskani Serhat Özeren Telekomünikasyon’da Küresel Trendler konulu bir sunum gerçeklestirmistir.

Ø  Yakın Doğu Üniversitesin’de 07.04.2008 tarihinde yapılan Telekomünikasyon Sektörlerindeki Gelişmeler ve Yerel Uygulamalar Sempozyumunda Yönetim Kurulu Başkanımız Serhat Özeren Derneğimizi temsilen katılarak Genişbant Erişim ve Data Arama Teknolojileri konusunda konuşma yapmıştır.

Ø  TEDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren’e 04.04.2008 tarihinde TBD Toplantısında “Kısa Mesajlarda Türkçe Karakter Sorunun Çözülmesine Sağladığı Katkılar” nedeniyle Ulaştıma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım tarafından ödül verilmiştir. Resimler için tıklayınız

Ø  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde oluşturulan Telekomünikasyon Meclisinde derneğimiz aktif olarak rol almaktadır.

Ø TEDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren 12.02.2008 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı’nda gerçekleştirilen seçimde e-Dönüşüm Türkiye Danışma Kurulu Başkanı seçilmiştir.

Ø 24.01.2008 tarihinde Kısa Mesajlarda Türkçe Karakter Sorunun Çözülmesine ilişkin GSMA’den yetkili uzmanların ve ilgili tarafların katılımı ülkemizde bir çalıştay yapılmıştır. Derneğimizi temsilen Yönetim Kurulu Başkanımız Serhat Özeren İstanbul’da düzenlenen bir çalıştay’a katılmıştır.

Ø 17-20 Ocak 2008 tarihinde Antalya’da düzenlenen Sinerjiturk’e Yönetim Kurulu Başkanımız Serhat Özeren derneğimizi temsilen katılarak konuşma gerçekleştirmiştir.

Ø 27 Aralık 2007 tarihinde Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ı TEDER Heyeti olarak ziyaret ettik.

Ø Telekomünikasyon Üst Kurulu bünyesi içerisinde UMTS, 3N ve e-imza Ulusal Koordinasyon Kurulu üyeliği yapıldı.

Ø Birleşmiş Milletlerin Dünya Bilgi Toplumu zirvesinde kullanıcı ihtiyaçları koordinatörlüğü yaptık. Bu yaklaşık bir buçuk yıl süren bir çalışmaydı. Bu çalışmanın sonucunda hazırlanan rapor, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi'nde Türkiye adına okundu.

Ø Telekomünikasyon Kurumu’nun kurmuş olduğu Yeni nesil şebekeler, IPv6, Telematik çalışma gruplarında aktif olarak teknik çalışma grubunda yer alıyoruz. Yeni Nesil Şebekelerle ilgili geçiş stratejileri, Türkiye’nin hedeflerinin belirlenmesinde görüş bildiriyoruz. Türkiye’nin bugüne kadar telekomünikasyon konusunda attığı adımları ve yapılması gerekenleri de Telekomünikasyon Kurumu’ndaki teknik çalışma grubunda dile getiriyoruz.

Ø Cep telefonlarından gönderilen kısa mesajlarda Türkçe karakterlerden kaynaklanan problemin çözümüne ilişkin çalışmalar yapılmıştır. Konu ile ilgili üst kurul olan GSMA ile direkt temasa geçilip yazışmalar yapılmıştır. Konunun çözüme kavuşmasında derneğimizin etkili çalışmaları olmuştur.

Ø İstanbul Ticaret odası (İTO) tarafından oluşturulan Telekomünikasyon İhtisas Komitesinde yer almaktayız.

Ø Telekom Dünyası Dergisi’nin organize ettiği, Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu, Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör temsilcileri ile birlikte Erzincan, Heybeliada ve sonuç olarak Ankara’da açıklana “Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Stratejik Öncelikler” konulu Türkiye’nin 10 yıllık yol haritasının oluşturulduğu çalıştayda yer aldık.
Teder © 2008 Projected by Erenet